09/08/2014

7 carti de citit in vacanta de vara

Cartile pot fi citite, desigur, in orice anotimp. Dar nu putem nega faptul ca unele carti se potrivesc mai bine cu caldura care iti topeste creierul, cu soarele care iti irita pielea si cu atmosfera de vacanta cu care suntem obisnuiti pe timpul verii. Am ales ca recomandari pentru vacanta de vara lecturi care sa umple golurile unei calatorii cu trenul, masina sau avionul catre sau dinspre o destinatie de vacanta, scrieri suficient de scurte incat sa poata fi citite rapid, carti captivante, dar care sa nu te trimita totusi prea departe de realitate. 

Vara, se presupune ca totul trebuie sa fie mai usor. Asadar, iata 7 lecturi usoare, care nu solicita prea mult, dar care raman totusi exercitii reusite de literatura.   



1. Despre farmecul lucrurilor plictisitoare – Alain de Botton


“Despre farmecul lucrurilor plictisitoare” se citeste in cateva ore (cel mult), este o lectura extrem de simpla si placuta, cursiva si amuzanta, dar profunda si usor filosofica in acelasi timp. Fie ca se refera la munca si fericire, la autenticitate sau mersul la gradina zoologica, Alain de Botton spune pe nume unor lucruri pe care cu totii le cunoastem, dar ne e greu sa le prindem intr-o fraza. Poate daca am privi mai mult pe fereastra avionului (sau a masinii) atunci cand calatorim, daca am acorda atentie detaliilor subtile dintr-un tablou sau am renunta la prejudecata de a merge la gradina zooologica doar daca suntem insotiti de un copil, am vedea mai clar farmecul vietii, al momentelor mici, cotidiene, dar care, puse una langa alta, ne alcatuiesc de fapt viata.






2. P.S. Te iubesc – Cecelia Ahern


Cu toate ca nu este tocmai genul meu de carte, am decis sa ii acord o sansa in urma intalnirii cu Cecelia Ahern din toamna lui 2013. Cartea “P.S. Te iubesc” scrisa de Cecelia Ahern ofera o lectura relaxanta si usoara, putand fi citita in numai cateva ore, maximum o zi. Firul epic urmareste povestea tinerei Holly, care a ramas recent vaduva si incearca sa gaseasca taria de a-si continua viata dupa moartea iubitului ei sot, Gerry. Perioada de recuperare ii este facilitata chiar de Gerry, care, inainte sa moara, ii pregateste lui Holly 10 scrisori, cate una pentru fiecare luna ramasa pana la sfarsitul anului. Toate scrisorile se incheie cu “P.S. Te iubesc”.






3. Doua femei la Praga - Juan José Millás


“Doua femei la Praga” de Juan José Millás este o carte atipica in aceasta lista de 7 carti, dar am ales-o ca lectura potrivita pentru vacanta de vara pentru ca este foarte scurta si te transpune intr-o lume proprie, enigmatica si extrem de originala, fara a fi o carte fantastica. Citind romanul, ai senzatia ca incepi sa vezi nu doar lumea, dar si literatura, cu “ochiul stang”. Ca atunci cand, dreptaci fiind, iti impui sau esti nevoit sa te folosesti pentru o perioada numai de partea stanga a corpului. Incepi sa simti piedicile, dificultatea, sa te confrunti cu norma, cu etalonul, cu canonul. Incepi sa percepi lucrurile minore, sa le vezi rostul sau inutilitatea, sa le scoti din abisul si uitarea cauzate de rutina in care sunt efectuate zi de zi.  






4. Departe de Kensington – Muriel Spark 

"Zilele erau atat de agitate, incat noaptea stateam intinsa in pat, bucurandu-ma de liniste. In cele din urma, adormeam multumita, patrunsa de linistea din jurul meu, dar inainte sa ma ia somnul ma desfatam cu gustul intunericului, al meditatiei, al amintirilor, al perspectivelor promitatoare. Ascultam tacerea." Cu totii avem nevoie de asa ceva pe timp de vara. Iar „Departe de Kensington” de Muriel Spark tocmai asta face: iti ofera un moment de respiro, creeaza o lume diferita, in care intamplarile se petrec lent dar cu semnificatie. 

“Doamna Hawkins”, asa cum este numit personajul narator al cartii de catre ceilalti chiriasi ai pensiunii din South Kensington, este o vaduva de razboi de 28 de ani, cu o greutate corporala peste medie, angajata la Editura Ullswater aflata in pragul falimentului. Rutina ce caracterizeaza viata doamnei Hawkins si a vecinilor ei din pensiune este perturbata de o serie de evenimente ciudate, cum ar fi o scrisoare si un telefon de amenintare la adresa croitoresei poloneze Wanda, locatara a pensiunii. Pe un alt plan, dar puternic conectat cu acesta, doamna Hawkins il jigneste cu apelativul “pisseur de copie” pe unul dintre aspirantii la statutul de autor publicat la editura Ullswater – Hector Bartlett. In ciuda urmarilor vorbelor sale, doamna Hawkins nu este dispusa sa-si retraga “complimentul”. Dimpotriva, il intareste de fiecare data cand are ocazia.



5. Cheia - Junichiro Tanizaki

Tot o carte micuta, dar concentrata, Cheia” de Junichiro Tanizaki este un roman plasat in Japonia anilor ’50 care reda relatia dintre doi soti prin prisma jurnalelor paralele pe care acestia le tin. Ikuko si sotul ei (al carui nume nu este mentionat pe tot parcursul cartii) sunt trecuti de prima tinerete si au o fiica “aproape de varsta maritisului”, Toshiko. Cei doi scriu in jurnalul personal mai ales impresii  despre viata lor sexuala, dar insemnarile sunt mai mult decat atat, ajungand sa devina premisa unui joc in care fiecare membru al cuplului il instiga pe celalalt la lectura jurnalului sau intim. Cu toate ca cei doi soti isi ascund cu grija jurnalele, ba chiar le sigileaza cu banda adeziva si isi fac tot felul de semne pentru a vedea daca jurnalul le-a fost gasit si citit, se intampla sa isi lase cheia ascunzatorii la vedere sau sa isi atraga in alte moduri perechea catre jurnalul propriu.




6. Magazinul de sinucideri -  Jean Teulé

Cartea “Magazinul de sinucideri”, desi trateaza un subiect morbid (la propriu), este extrem de amuzanta si revigoranta. Umorul negru, presarat pe toate paginile romanului, aduce cu siguranta un zambet pe buzele cititorilor. Lecturand cartea, esti suprins de gradul de detaliere in care intra autorul atunci cand descrie universul imaginar al Cartierului Religiilor Uitate. Diferitele metode de sinucidere sau povestile clientilor Magazinului de sinucideri sunt prezentate intr-un mod satiric foarte original. “Magazinul de sinucideri” este o carte diferita, ce abordeaza un subiect macabru dintr-o perspectiva invioratoare. Scrisa foarte elaborat, cartea cuprinde referinte multiple la scrierile autorilor care au tratat subiectul mortii si/sau al sinuciderii (Charles Baudelaire – “Florile raului”, Louis Aragon, Antonin Artaud – “Van Gogh, sinucisul societatii” etc). 





7. Vei fi acolo? – Guillaume Musso

O carte asemanatoare ca subiect si ca stil cu „P. S. Te iubesc” mentionata mai sus, „Vei fi acolo?” de Guillaume Musso spune povestea lui Elliot, un chirurg de renume din San Francisco aflat aproape de varsta pensionarii, care ajunge, dupa intalnirea cu un batran din Nord-estul Cambodgiei, sa se intoarca 30 de ani in timp, in perioada in care dragostea vietii lui, Ilena, era inca vie. Datorita unor pastile magice daruite de barbatul cambodgian ca semn de recunostinta pentru salvarea unui baietel din satul sau, Elliot are sansa de a se intoarce de 10 ori in timp si de a schimba prezentul, de a face lucrurile altfel, de a o readuce pe Ilena in viata sa.

Romanul este scris intr-un stil simplu, fara pretentii literare prea mari, dar intr-un mod care ii asigura cursivitate. Este o carte care te face sa intorci pagina. Suspansul pe care reuseste sa il creeze Guillaume Musso tine cititorul in mijlocul actiunii romanului, ba chiar il face partas la evenimente prin empatizarea cu personajul principal – Elliot. Este genul de lectura in care te implici emotional, ajungi sa ii dai sfaturi personajului si sa iti pui mainile in cap atunci cand constati ca Elliot ajunge sa faca altfel decat l-ai fi sfatuit tu. Multiplele rasturnari de situatie mentin vie intrebarea “Vei fi acolo?” in mintea cititorului. Va fi Ilena acolo, in prezent, la 30 de ani dupa ce a murit intr-un accident pe care Elliot l-ar fi putut impiedica? Va reusi Elliot sa schimbe trecutul si, implicit, prezentul si viitorul?

4 comments:

  1. Magazinul de sinucideri e super, iar finalul e acel lucru deep care-ţi face inima anxioasă.

    ReplyDelete
  2. Da, "Magazinul de sinucideri" e o carte speciala; chiar nu am mai citit nimic asemanator.

    ReplyDelete
  3. Ai şters cumva postarea cu linkul acesta de pe booktopia? Nu reuşesc să o mai găsesc şi eram curioasă dacă a mai comentat cineva.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu am sters postarea (o poti gasi pe profilul meu, daca dai putin scroll pana la zona de "Discutii": http://www.booktopia.ro/Profile/60671). Apropo, multumesc pentru comentariul de pe Booktopia :)

      Delete