11/01/2015

7 carti de citit iarna



Inevitabil, iarna suntem nevoiti sa petrecem mai mult timp inauntru, ceea ce favorizeaza alegerea lecturii in locul altor activitati. Frigul de afara si atmosfera sarbatorilor de sfarsit de an recomanda pentru lectura cartile clasice, literatura pentru copii sau fictiunile istorice. 

Am selectat mai jos 7 dintre cartile pe care le-am citit recent si pe care le consider potrivite pentru lectura in lunile de iarna:   





1. Ratiune si simtire – Jane Austen

In general, cartile clasice te induc intr-o stare de tihna si te deconecteaza de la urgenta lumii contemporane. Orice carte scrisa de Jane Austen sau de una dintre surorile Bronte te face sa te indragostesti de personaje, sa intri in atmosfera epocii respective si sa acorzi o importanta mai mare aspectelor de profunzime, relatiilor, sentimentelor si introspectiei. Cu toate ca, la prima vedere, nu ai crede astfel, multe dintre cartile clasice contin un umor aparte care te face sa zambesti complice. 

Am ales ca reprezentativa pentru aceasta categorie de carti romanul “Ratiune si simtire” de Jane Austen pentru ca am citit-o recent si o consider intru totul potrivita pentru o lectura de iarna, in preajma sarbatorilor. Cu stilul sau delicat, Jane Austen construieste in aceasta carte doua personaje interesante, cu personalitati diferite: surorile Elinor si Marianne, care isi traiesc viata dupa valori opuse: ratiunea, respectiv sensibilitatea. Romanul include doua povesti de dragoste, dar mai importanta decat acestea este relatia dintre surori, intelegerea pe care si-o ofera reciproc si provocarile sentimentale peste care sunt nevoite sa treaca impreuna. 



2. The Paying Guests – Sarah Waters

O fictiune istorica plasata in suburbiile Londrei din anul 1920, “The Paying Guests” merita citita pentru atmosfera pe care Sarah Waters reuseste sa o creeze. Cartea reda foarte credibil stilul de viata al oamenilor obisnuiti din perioada de dupa Primul Razboi Mondial si, cu toate ca nu este un roman de actiune, te tine in priza pe parcursul celor aproape 600 de pagini ale sale. O recomand ca lectura de iarna pentru ca necesita o plonjare cu totul in lumea fictionala a personajelor, deci un ragaz acordat pentru a fi petrecut in compania cartii. 

“The Paying Guests” este povestita la persoana a III-a din perspectiva lui Frances, o tanara de 26 de ani care traieste cu mama sa, dupa ce si-a pierdut fratii in razboi si tatal. In aceasta situatie, cele doua sunt nevoite sa renunte la servitori si sa se ocupe singure de treburile gospodaresti. De asemenea, pentru a avea o sursa de venit, Frances si mama ei decid sa inchirieze o parte din camerele casei. Romanul incepe in momentul instalarii sotilor Barber (Leonard si Lilian) in casa si se axeaza, in continuare, cu precadere pe legatura dintre Frances si Lilian. O carte foarte bine scrisa, extrem de cursiva si perfect dozata din perspectiva tensiunii, a rasturnarilor de situatie, a intamplarilor neprevazute.




3. Let It Snow - Maureen Johnson; John Green; Lauren Myracle

Desigur, cartile cu tematica de Craciun sunt citite mai frecvent in apropierea sarbatorilor de iarna decat in alta perioada a anului. O alternativa contemporana la povestile clasice de Craciun, cum ar fi “A Christmas Carol” (“Colinda de Craciun”) de Charles Dickens este volumul “Let It Snow (Three Holiday Romances)”, o colectie de trei proze scurte a caror actiune se petrece in preajma Craciunului, semnate de Maureen Johnson, John Green si Lauren Myracle. O colaborare interesanta intre acesti autori contemporani de succes, cele trei povestiri pline de umor si iubire se interconecteaza in mod neasteptat devenind o lectura captivanta buna de citit la caldura. 


“Let It Snow” se citeste foarte usor, este amuzanta si contine intre paginile sale farmecul iernii si al Craciunului, fara a fi excesiv de siropoasa in povestile de dragoste pe care le relateaza. Cea mai puternica furtuna de zapada din ultimii cincizeci de ani loveste oraselul Gracetown lasand inzapezit trenul in care calatoreste o tanara de saisprezece ani in drumul sau spre casa bunicilor. Furtuna de zapada ii da de furca si unui grup de trei prieteni care se indreapta cu masina spre o cafenea in care au poposit paisprezece majorete, dar si unei fete care trebuie sa isi demonstreze altruismul in fata prietenelor sale avand ca misiune ridicarea unui porcusor de la magazinul de animale de companie din orasel. Aventurile amuzante si pline de suspans ale tuturor acestor personaje constituie o lectura numai potrivita de Craciun sau in lunile de iarna in general.  



4. Basmele lui Hans Christian Andersen

Literatura pentru copii este citita frecvent de adulti nu numai din nostalgie, dar si pentru ca regasim in cartile copilariei un farmec imposibil de egalat de alte categorii de carti. Recomand in preajma sarbatorilor de Craciun basmele lui Hans Christian Andersen. Acestea includ povesti nemuritoare, multe dintre ele desfasurate in tinuturi de gheata sau pe timp de iarna in general. Una dintre cele mai cunoscute basme ale sale este “Craiasa Zapezii”, despre aventura a doi copii – Gerda si Kai – dupa ce baiatului ii intra in inima si in ochi cate un ciob dintr-o oglinda fermecata care te face insensibil la lucrurile frumoase sau pe care le-ai indragit in trecut. 

Simplul fapt ca sarbatorim Craciunul in fiecare an, indiferent de varsta, demonstreaza ca ramanem copii pentru totdeauna, iar basmele lui Hans Christian Andersen reusesc sa conserve din magia si inocenta copilariei de care avem atata nevoie ca adulti.  



5. Rebecca - Daphne du Maurier


Una dintre cartile mele preferate, “Rebecca” este un roman gotic plin de mister, cu o protagonista-narator al carei nume nu il aflam niciodata. Cartea este, in acelasi timp, o frumoasa poveste de dragoste, un roman introspectiv si o carte politista. Personajul-narator, o tanara de provenienta modesta, se casatoreste cu Maxim de Winter, un vaduv extrem de bogat. Dupa instalarea ei in casa de pe tinutul Manderley ca “a doua doamna de Winter”, tanara se confrunta cu neputinta de a-si pune amprenta asupra caminului, de a le demonstra tuturor ca are o personalitate proprie, distincta de cea a primei sotii a lui Maxim. Toate aceste incercari o duc in situatii complicate, uneori umilitoare.

Cartea trateaza, de asemenea, investigarea mortii Rebeccai, prima sotie a lui Maxim, disparuta pe mare dupa o calatorie in larg pe vasul ei propriu. Procesul prin care Maxim trebuie sa isi demonstreze nevinovatia este demn de un roman politist. De asemenea, investigatiile pe care Maxim si a doua lui sotie le fac pentru a descoperi mai multe despre secretele Rebeccai sunt la fel de palpitante si specifice cartilor politiste.

O carte de nota zece pe care o recomand cu caldura pentru lunile friguroase de iarna.



6. Marina -  Carlos Ruiz Zafón


Pentru cei care doresc sa adauge atmosferei gotice si mai mult suspans, le recomand thrillerul psihologic “Marina” scris de autorul spaniol Carlos Ruiz Zafón. Romanul trateaza, in principal, tema mortii si a atitudinii fata de moarte. Un subiect cu greutate, apasator, iar povestea prin care Zafón il pune in scena este pe masura. Lumea macabra, misterioasa imaginata de Carlos Ruiz Zafón te tine captivat de la primul pana la ultimul cuvant si te face sa te uiti peste umar atunci cand te afli singur in intuneric.  

Episoadele puternice, de actiune sunt imbinate cu succes cu atmosfera misterioasa, gotica si cu scenele calde ce surprind o frumoasa poveste de dragoste. Toate acestea diferentiaza romanul lui Carlos Ruiz Zafón de alte proze cu subiect de thriller. Romanul “Marina” capata astfel o miza mai puternica decat cea propusa de romanele de groaza obisnuite.




7. Magicienii – Christopher Priest


Un roman science fiction de neegalat, “Magicienii” de Christopher Priest te va tine lipit de paginile sale pe timpul iernii. Pe langa numerele extrem de interesante si spectaculoase de magie, asistam la rivalitatea iesita din comun dintre doi mari magicieni din Londra victoriana, Rupert Angier si Alfred Borden. Cartea este construita in mod ingenios pe patru voci narative: ale celor doi magicieni si ale nepotilor lor, Kate Angier si Andrew Wesley. Avem ocazia  sa aflam, astfel, perspectiva fiecarui personaj si sa reconstruim o poveste captivanta despre competitivitate, prietenie, ura, etica, orgoliu si determinare.

Cartea lui Christopher Priest ofera subiecte de gandire la un nivel care inglobeaza psihologicul, filosoficul si stiintificul si, dupa parerea mea, este mult prea putin cunoscuta in raport cu valoarea sa artistica exceptionala.

No comments:

Post a Comment